Het waarom van het hoe is belangrijk

Het Paviljoen en de Wereldtentoonstelling

Le Pavillon heeft één ding gemeen met het Atomium en de Eiffeltoren: deze gebouwen zijn ontworpen en gebouwd voor een wereldtentoonstelling.

Sinds 1851 verkennen wereldtentoonstellingen de nieuwste technologieën ten dienste van de mensheid. Nationale delegaties komen er bijeen om de vooruitgang van hun land op een gekozen thema te promoten. Maar dat is nog niet alles! Elke stad waar een Expo wordt gehouden, is ook het toneel van architectonische hoogstandjes van de deelnemende landen: de exposerende landen bouwen "paviljoens" om de technologische vooruitgang van hun landgenoten te laten zien. En Le Pavillon, net als het Atomium, is een van deze beroemde paviljoens.

Le Pavillon was het symbool van België op de wereldtentoonstelling van Milaan in 2015. Le Pavillon, ontworpen door de in Namen geboren architect Patrick Genard, combineert recycleerbare materialen, zonnepanelen en een unieke look om in te spelen op het thema duurzaamheid.

Intrigerend en modern, maar de architectuur doet ook denken aan de geschiedenis van België. De lange gang doet denken aan de boerderijen in de Ardennen, terwijl de koepel doet denken aan een zeker Atomium...

Croquis de projet © Patrick Genard.jpg

Het Namense avontuur van Le Pavillon

Eind Milaan 2015 heeft de Stad Namen Le Pavillon aangekocht en het beheer ervan toevertrouwd aan het KIKK-team. De stad biedt het gebouw dus een tweede leven. Le Pavillon vestigt zich dus op het land van zijn architectonische oorsprong om een plaats te worden die gewijd is aan digitale culturen.

Een ongewoon gebouw met de nieuwste technologische snufjes, een architect van Naamse origine, ... Alle ingrediënten waren aanwezig om er een schokkend en charmant kader van te maken voor de langetermijnactiviteiten van de KIKK-vereniging.

De missie van de Wereldtentoonstellingen is een inventaris op te maken van de middelen waarover de mensheid beschikt om aan de behoeften van een beschaving te voldoen; die van Le Pavillon bestaat erin de huidige tijd in het digitale tijdperk in vraag te stellen zodat zoveel mogelijk mensen dit middel kunnen aangrijpen om de wereld van morgen te creëren. De cirkel is gesloten.

Het Milaan Pavillon 2015 Team

Directeur :

Patrick Genard

 

Geassocieerden :

Bruno Conigliano

Dariela Hentschel

Ron Calvo

Marc Belderbos

 

Team :

Diego Rey

Ingrid Macau

Silvina Cragnolino

Sigfrid Pascual

Christophe Siredey

Carolina Gomes

Nathalie Meric

Giovanna Seppi

Le Pavillon logo.png