Het waarom van het hoe is belangrijk

Er was eens Le Pavillon, de laatste telg van de vzw KIKK. We vertellen u graag hoe dit expositiecentrum voor digitale culturen zich vestigde aan de Citadel van Namen.

 

KIKK, Namen en de wereld!

 

De vzw KIKK werd in 2011 in Namen opgericht en schudt bestaande opvattingen over creativiteit en digitale technologieën door elkaar met een festival, een coworking space met een glorieus fablab, een artistiek productieplatform en nu ook een permanent tentoonstellingscentrum.

 

Deze projecten hebben mooie namen - het KIKK festival, het TRAKK, het artistiek productieplatform KIKK en Le Pavillon - maar bovenal hebben ze een mooie ambitie: de digitale wereld toegankelijker, bevragender en inspirerender maken.

 

Dankzij deze vier projecten verzoent de vzw het nationale en het internationale, het ingewijde en het beginnende. In 2019 trokken 25.000 mensen van meer dan 50 verschillende nationaliteiten naar Namen om het festival bij te wonen. Bij het TRAKK kunnen ondernemers de juiste ondersteuning en de nieuwste technologie vinden om hun project tot in het kleinste detail te testen.

In 2021 heeft Le Pavillon meer dan 10.000 mensen op een andere manier kennis laten maken met digitale technologie. Dat gebeurde niet achter het scherm van een smartphone maar op een ongewone plek met een tentoonstelling, een spelletjesruimte en een waaier aan projecten die de zintuigen prikkelen en enthousiasme opwekken.

Le Pavillon, tussen digitale cultuur en economie.

Voordat Le Pavillon neerstreek op Naamse bodem, gold het als het symbool voor België op de Wereldtentoonstelling van Milaan. De creatie van Patrick Genard, beroemd om zijn ecologisch design, is een gedurfde en opvallende aanvulling voor de omgeving van de Citadel.

Vandaag wil Le Pavillon, vanop zijn eiland, de bakermat zijn voor een digitale transformatie. Le Pavillon verzamelt de inzichten van diegenen die het heden via het digitale in vraag stellen. Zijn doel? Iedereen de mogelijkheid geven om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden via initiatie, ontdekking en experimenten. Le Pavillon doet dat via tentoonstellingen, voorstellingen, workshops en conferenties over thema's op het kruispunt tussen kunst, wetenschap en technologie.

 

Dit jaar is Le Pavillon een integraal deel (en spelpartner) van het KIKK Festival. Het laatste nieuws kunt u steeds terugvinden op onze sociale netwerken en in onze nieuwsbrief.

En omdat we deze magische plek niet voor onszelf konden houden, kan Le Pavillon ook voor privédoeleinden gebruikt worden. Recepties, workshops, teambuildings, conferenties ... Wilt u van deze plek een deel van uw verhaal maken? Neem contact met ons op: hello@le-pavillon.be

Dôme © Stokk Studio

Dôme © Stokk Studio

Humans Machines © Stokk Studio

Humans Machines © Stokk Studio

Playground © Stokk Studio.com

Playground © Stokk Studio.com

© Philippe Pireaux

© Philippe Pireaux

Extérieur du Pavillon © Stéphane Gueulette

Extérieur du Pavillon © Stéphane Gueulette

Le Pavillon logo.png