Reborn © Justine Emard

Humans-Machines

Le Pavillon

Gesloten tot 18 maart 2023

Van 13 maart 2021 Tot 13 juni 2021
Het tijdperk van machinaal leren

Door de oprukkende digitalisering van de wereld en de opkomst van artificiële intelligentie heeft de relatie tussen mens en machine een nieuwe betekenis gekregen, die in niets meer lijkt op die van het industriële tijdperk. De expo Humans / Machines plaatste vraagtekens bij de impact van nieuw ontwikkelde AI-technologieën en bij hun (on)vermogen om natuurlijke processen, menselijk gedrag en creativiteit na te bootsen. 

Op het raakvlak tussen kunst, wetenschap en technologie kreeg de bezoeker een diepgaande inkijk in de verhouding tussen mens en machine. Een verrassende blik op alles wat kan voortvloeien uit de ontmoeting tussen die twee werelden, maar ook op de complexiteit ervan. De expo Humans / Machines pakte uit met imposante installaties van internationaal gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars. 

Dit eerste Lab, een echte showcase van Waalse en internationale knowhow, verkent het thema van de Augmented Human : hoe kan digitale technologie de mens helpen om beter te leven tijdens zijn zwangerschap of hoogwaardige prothesen creëren voor wie ze nodig heeft? Werelden bevolkt door cyborgs, half robots, half mensen, worden nog steeds tot de rang van science fiction gerekend. De symbiose tussen mens en machine lijkt echter niet zo’n verre fantasie te zijn. 

Le Playground

Deze interactieve ruimte in het teken van het spel en experimenten biedt een kijk op de troeven van technologie op het vlak van creativiteit. In de Playground, geschikt voor iedereen van 7 tot 777 jaar, kunnen we onze zintuigen het summum van de digitale cultuur laten beleven.

Interactieve installaties ontstaan uit de vruchtbare verbeelding van enkele dromers, ontwerpers, uitvinders, makers, … gekoppeld aan de technologische innovatie maken het onmogelijke wel degelijk mogelijk: de muze van Picasso worden of schommelen tussen de sterren zijn niet langer een voorrecht van Morpheus. 

In Le Pavillon lachen we niet met verwondering!

Met : Ugo DEHAES, So KANNO & Takahiro TAMAGUCHI, Filipe VILAS-BOAS, Christian MIO LECLAIR, Diemut STREBE, Mélia ROGER, Canny AI, Chris UME, SHAMOOK & Arif ZAHIR, Nokia BELL LABS & Reeps ONE, Sony CSL LAB, CJ CARR & Zack ZUKOWSKI, Ginger LEIGH, ESPADA Y SANTA CRUZ, Anna RIDLER, Mathieu ZURSTRASSEN, Mushon ZER-AVIV, Dan STAVY & Eran WEISSENSTERN, Shinseungback KIMYONGHUN, Justine EMARD, LES YEUX D’ARGOS, SUPERBE, LAB212, Klaus OBERMAIER, Gene KOGAN