Le Pavillon

Le Pavillon

Volgende tentoonstelling: 22 juni

Verkenning van digitale culturen

Ons project

Le Pavillon is een symbolische plek in de hoofdstad van Wallonië en pakt uit met een programma van tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, voorstellingen en workshops die speuren naar nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Le Pavillon belicht maatschappelijke vraagstukken door middel van kunst, wetenschap en technologische innovatie. Een unieke belevenis voor bezoekers van 7 tot 77 jaar in een leuke, ontspannen sfeer.

Le Pavillon biedt onderdak aan tijdelijke tentoonstellingen, conferenties, workshops, cursussen en voorstellingen.

De locatie

Het ziet er misschien uit als een ruimtestation. Toch komt Le Pavillon niet van Mars, maar wel uit Milaan. Meer bepaald: uit de verbeelding van Patrick Génard, een architect uit Namen die tegenwoordig in Barcelona woont.

We hebben het Belgische paviljoen ontworpen als een lobbenstad. Als reactie op de verstikkende concentrische groei van steden biedt de lobbenstructuur ruimte voor de bouw van een aantal wijken, rondom de stadskern, waartussen groene vingers zijn aangelegd. Die wijken staan op zichzelf, maar zijn toch onderling verbonden. Die cirkelvormige structuur, die je terugvindt in steden als Berlijn, Kopenhagen en Aalst, is ecologisch gezien de duurzaamste omdat ze het verkeer beperkt, de energiestromen beter laat circuleren en de kosten drukt”, legt Patrick Génard uit.

Met zijn duurzaamheid en energieprestaties is dit ecogebouw een sterk architectonisch symbool en wordt het beschouwd als een van de meest succesvolle van de 53 paviljoens die voor de wereldtentoonstelling van Milaan zijn ontworpen. De architectuur is ook een ode aan de geschiedenis van België. De lange gang doet denken aan de boerderijen in de Ardennen en de koepel is een knipoog naar de koninklijke serres van Laken.

Na afloop van de wereldtentoonstelling moesten de nationale paviljoenen worden ontmanteld met een zo gering mogelijke milieu-impact door het gebouw of de materialen te hergebruiken. In navolging daarvan heeft de Stad Namen het demonteerbare gebouw aangekocht en het beheer ervan toevertrouwd aan KIKK, zodat het een ontdekkingsruimte kan worden in het teken van digitale culturen.

Begin 2019 begon de wederopbouw van Le Pavillon op de Esplanade de la Citadelle. Een jaar en een pandemie later gaan de deuren open voor het publiek met een eerste tentoonstelling: Humans / Machines. Het avontuur kan beginnen.

Le Pavillon is een project van KIKK

De Naamse vzw KIKK slaat sinds 2011 nieuwe wegen in en helpt de Waalse hoofdstad een voortrekkersrol gegeven in de creatieve en digitale sector. Het enthousiaste team erachter bestaat uit ingenieuze dromers met dorst naar projecten. En dat is een winnende formule. Het bewijs: in 10 jaar tijd heeft KIKK het leven geschonken aan een internationaal festival gewijd aan creatieve en digitale culturen (het KIKK-Festival), een protolab, medialab en creatieve hub (het TRAKK), een artistiek productieplatform, multimedia content en, ten slotte, een nieuwe ruimte voor tentoonstellingen en experimenten rond digitale culturen die voor iedereen toegankelijk is (Le Pavillon).