Why not hand a shelter over to hermit crabs? © Aki Inomata

Le Pavillon

Volgende tentoonstelling: 22 juni

Van 18 juni 2022 Tot 27 november 2022
Coëxistentie met de levende wereld

Biotopia, een samentrekking van Biotoop en Utopia, dompelt ons onder in het universum van levende wezens die onze planeet bewonen. De tentoonstelling brengt bijna 30 kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers, vrouwen, mannen en mensen samen die de centrale positie van de mens in de wereld in vraag stellen.

Biotopia stelt voor om van gezichtspunt te veranderen, om ons onder te dompelen in het hart van niet-menselijke samenlevingen en om ons open te stellen voor de diversiteit van manieren van zijn. Ons lichaam bestaat voor 90% uit bacteriën, dus we leven in symbiose met populaties micro-organismen die de kleinste hoekjes van onze morfologie bewonen. Sinds de ontdekkingen van de beroemde microbiologe Lynn Margulis weten we nu dat de evolutie van het leven eerder voortkomt uit symbiose en onderlinge afhankelijkheid dan uit concurrentie tussen de beste individuen. Via de verkenning van levende wezens vertelt Biotopia hoe deze samenlevingen van dieren, planten en mineralen ons kunnen leren om beter samen te leven en milieuvriendelijkere technologieën te creëren.

Hoe kunnen we, geconfronteerd met de voorspelde impasses van een wereld waarvan we niet meer weten hoe we moeten denken, de utopie herscheppen? Hoe kunnen we samenleven? Wat op het spel staat, zoals biologe en denker Donna Haraway ons in herinnering brengt, is het voortbestaan van de ontelbare manieren waarop we op deze aarde met elkaar leven en worden.

Volgende tentoonstelling: 22 juni 

Leven als een geit dankzij een exoskelet en een kunstmaag (GoatMan - Thomas Thwaites), interactie met bomen of planten, het horen van de geluiden van houtwormen (Transparent beehive - Anne Marie Maes, Econtinuum - Thijs Biersteker, 25 woodworms - Zimoun) … Tussen biotoop en utopie presenteert de tentoonstelling een selectie van ontdekkingen en curiosa, gericht op zowel geïnformeerde geesten als nieuwsgierigen van alle horizonten.

BIOTOPIA combineert de visies van Belgische en internationale kunstenaars, wetenschappers en ingenieurs van de levende wereld en verlegt de grenzen van realiteit en perceptie. De tentoonstelling wordt verrijkt door een ruimte die gewijd is aan het ervaringsgerichte, aan het spel. De Playground biedt u een unieke ontmoeting met interactieve ecosystemen.

Een programma van conferenties, avondevenementen en workshops zal u ook uitnodigen om innovaties geïnspireerd door het leven te verkennen - biomaterialen, biodesign en biomimicry.

“ How do we make weak stories stronger and strong stories weaker? ”
Donna Harraway

Met :

ZIMOUN, 25 woodworms

Cindy COUTANT, Télédésir

Thomas THWAITES, Goatman

Aki INOMATA

Why Not Hand Over a Shelter” to Hermit Crabs?

Think Evolution #1 : Kiku-ishi (Ammonite)

Pepa IVANOVA, Decay

Ani LIU, Kisses from the future

Collectif MUESLI, Peintures indisciplinées

Agnes MEYER-BRANDIS

One Tree ID - How to Become a Tree for Another Tree

Thijs BIERSTEKER, Econtinuum

OHME & AIKO DESIGN, Karine VAN DONINCK, Rotifer (a)live

Antoine BERTIN, Conversation métabolite

Lia GIRAUD, Photosynthèse, Installation Algægraphique

REMIX EL BARRIO, Various Projects

BIG BANG PROJECT, Nautile

Teresa VON DONGEN, Biolume

Laboratorium KASK (Maria Boto et Heleen Sintobin), Ecology of Colour

PERMAFUNGI, PerMateria

SILK LAB, Living Materials

PURIFUNGI, Myco-Ashtrays

Anne Marie MAES, The Transparent Beehive

DESIGN I/0, Field

Philip SCHUETTE, SUN

Tim KNAPEN, Godmode

Camille SCHERRER, In The Woods


Curator : Marie du Chastel

Download de bezoekersgids van Biotopia

Téléchargez le dossier pédagogique

Téléchargez le cahier d’activités pour le jeune public

Hebt u de Biotopia tentoonstelling gemist? Of wilt u het nog eens bezoeken ?

(Her)ondtekt Biotopia met het 3D virtuele bezoek. 

Gemaakt door Valentin Sauvage.